Parisian architect uses parasites to beautify, green & renew ugly, inefficient old buildings

In an outdated 1970s apartment building in the 16th arrondissement of Paris, France, the rooms are cramped, dark, and inefficient. But by covering the building in wooden attachments, a new design will add extra space, light, and cut energy use 76%.

It’s a little bit like a blanket–it’s creating another layer on top of the existing one, and each layer adds insulation,” says architect Stéphane Malka. The new balconies, porches, and bay windows each also bring more natural light to the apartments.

The renovation is cheaper than reworking the whole facade to improve energy efficiency, he says, while also adding more room to the apartments.

A stone’s throw away from the La Seine river, this building of the 1970s is, like most buildings of this period, lacking of energy performance. A condition due to the presence of thermal bridges, bad insulation and the old standard windows. Its average energy consumption is approximatively 190KWh / m² / year.

In addition, the apartments were too small and gloomy, which led the co-owners to mandate Malka to optimize their properties.

Since the Alur law (a new property law which relaxed planning laws, particularly those for rooftops, and introduced rent-stabilization measures) does not allow the building to be raised, Malka decided to graft the building with a succession of extensions, bow-windows and loggias. Each resident can control the necessary surface area needed for its own development upon request.

The result is an extension of the dwellings on the ground floor as well as hanging gardens along with bow-windows, balconies and loggias of variable dimensions.

The structure of the boxes is made of bio-sourced wood, made from wood particles and chips, which allows them a lightness and a great flexibility of implementation on site. Modular and mounted in a workshop, each cube is directly plugged to the existing façade of the building.

The accumulation of extensions on the façade divides the energy consumption of the building by 4, and classifies the rehabilitation of this building in Paris Plan Climat Label with an average energy consumption of 45KWh / m² / year.

Thus the building is transformed and adapted to the real needs of its inhabitants. The ground-floor accommodation stretches towards the inner garden. These extensions allow the inhabitants of the 1st floor to benefit from large private terraces opened to the sky.

Each cube allows two levels of extensions, one covered and one open in its top floor. Private and common interstitial terraces are thus generated by default, in negative of the loggias.

Malka proves that revitalizing neighborhoods, even those plagued with less-than-ideal architecture–is best done by building on the existing heritage.

He intends to “Para-Site” the city, literally, lean back against it, healing its wounds and reviving its heritage via transformative redesign. This is as opposed to the destructive tabula rasa approach preferred by many architects, whose primary goal is to leave their own mark on the world.

Images courtesy of Stéphane Malka Architecture.

See full Fast Company article by Adele Peters.

See Stéphane Malka Architecture website.

FacebooktwitterlinkedinFacebooktwitterlinkedin

You must be logged in to post a comment



LOCATION: